БАХАУЛЛА — СІМ ДОЛИН. ЧОТИРИ ДОЛИНИ

... Розкрию... тобі святі і блискучі знамення від долин слави, аби залучити тебе до двору святості, наближеності і краси — і привести тебе до вершини, на якій не побачиш ти в Творінні нічого, крім Образу Улюбленого тобою!

Мир тому, хто йде Прямим Шляхом!

Істинний шукач спрямований лише до предмета своїх бажань, і в люблячого немає іншого наміру, крім з’єднання з Коханим.

Але шукаючий не знайде шуканого, якщо не пожертвує всім. Це означає, що все, ним (раніше) бачене, чуте і сприйняте, слід відкинути, щоб увійти в Царство Духа, Воно ж і є Град Божий!

Необхідно трудитися, якщо хочемо ми знайти Його; потрібно пломеніти, якщо ми сподіваємося скуштувати меду з’єднання з Ним; і, пригубивши від чаші цієї, — ми відринемо тлінний світ.

Мандрівник у цій подорожі — кожної країни житель, усякого краю мешканець. У всякому обличчі вишукує він красу Друга, у кожній країні шукає він Коханого. Він входить у будь-які збори і шукає близькості із кожною душею, бо в чиїйсь свідомості може він виявити таємницю Друга, у чиїмсь лиці — побачити красу Коханого.

Якщо з Божою допомогою знайде він на цьому шляху сліди Друга, Який не залишає слідів, і через небесного посланця вдихне (Його) пахощі... — він вступить прямо в Долину Любові і розтане в її Вогні.

Дивно: хоч Коханий явний, як Сонце, безтурботні продовжують ганятися за мішурою і златом!

Звільнись од того, що жадає твоя (земна) пристрасть; потім зроби крок назустріч Господу твоєму!

Очистися від усього, крім Нього, — щоб віддати життя своє Його Любові!

Бідність, про яку тут йдеться, означає нездобуття речей створеного світу — і багатство в речах світу Божого.

Тільки варто істинно люблячому і вірному другові досягти присутності Коханого — як іскри від краси Коханого і жар від серця люблячого запалять полум’я і спалять всі пелени та запони. Бо, все, чим він володіє, — від серця до шкіри — займеться Вогнем, у якому ніщо не вціліє, крім Друга!

Уникай порога Істинного, якщо ще маєш “земні” якості!

Воістину, ми належимо Богові, і до Нього вертаємося!

Ніколи не осягне нас ніщо, крім того, що начертав нам Бог.

... Один із пророків Божих запитав: “О Господь мій, як нам досягти Тебе?” І відповіддю було: “Відмовся від себе — і тоді осягнеш Мене!”.

... Любов є Світло, Яке ніколи не проникне в серце, пронизане страхом.

Мир тому, хто йде Прямим Шляхом!

(Цитати з [21])